Cu o istorie de secole, quinoa provine din regiunile montane ale Americii de Sud. Cu toate că este considerată în general o cereală, quinoa este, de fapt, o pseudo-cereală, o sămânță, așa că nu conține deloc gluten. Specialiștii în nutriție consideră quinoa unul dintre alimentele care ar putea eradica foametea și malnutriția la nivel mondial, datorită calităților sale nutritive, dar și pentru că este ușor de cultivat.
Proprietățile funcționale ale semințelor de quinoa sunt date de minerale, de vitamine, de acizii grași și de antioxidanții care au o contribuție importantă în alimentația umană, în special când vorbim despre protejarea membranelor celulare. Iată câteva dintre beneficiile consumului de quinoa:
1. Ajută la tratarea anemiei
Quinoa este bogată în fier, așa că poate fi folosită pentru gestionarea anemiei feriprive, alături de tratamentul indicat de medic. Fierul are un rol important și în reglarea temperaturii corpului, dar și în buna funcționare a metabolismului.
2. Contribuie la menținerea sănătății inimii
Consumul de quinoa este recomandat și pentru o inimă sănătoasă, întrucât quinoa are proprietăți antiinflamatoare. Mai mult decât atât, quinoa conține 4 grame de grăsimi per cană, dar nu conține deloc grăsimi trans. Întrucât are acid alfa-linoleic, quinoa reduce riscul de deces prin infarct.
3. Ajută la scăderea în greutate
Întrucât conține cantități mari de fibre insolubile și de proteine, quinoa induce senzația de sațietate, pe care o și menține pentru o perioadă îndelungată, fiind extrem de benefică în timpul curelor de slăbire. Consumul moderat de quinoa este asociat cu scăderea în greutate, precum și cu echilibrarea nivelului de colesterol din sânge.
Cercetătorii subliniază că semințele de quinoa sunt un exemplu excelent de aliment funcțional, care are scopul de a reduce riscul de a dezvolta diverse boli, cum ar fi:
Diabetul zaharat
Quinoa are un indice glicemic scăzut și este bogată în proteine și fibre, ceea ce o face o alegere excelentă pentru persoanele cu diabet. Consumul de quinoa ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge sub control.
Boli inflamatorii
Quinoa este bogată în antioxidanți și ajută la reducerea inflamației din organism. Consumul de quinoa poate fi util în tratarea bolilor inflamatorii, cum ar fi artrita și boala inflamatorie intestinală.
Probleme digestive
Quinoa este bogată în fibre, ceea ce ajută la menținerea sănătății digestive. Consumul de quinoa poate ajuta la reducerea simptomelor asociate cu constipația și diareea.
Quinoa se poate folosi în mai multe feluri de mâncare. Cel mai des este utilizata în salate, însă se pot pregăti și deserturi, supe sau produse de panificație cu ea. Iți propunem mai jos câteva rețete care să te inspire când vrei să pregătești ceva repede, gustos și sănătos.
Chiftele cu quinoa și ceapă verde
Ingrediente:
1 Cană apă
1/2 Cană quinoa, clătită bine
1 Morcov
1 Cană de boabe de fasole, fierte
1/4 Cană pesmet
3 Cepe verzi, tocate
1 Ou mare, bătut
1 Lingură de chimen măcinat
1/4 Linguriță sare
1/4 Linguriță piper
2 Linguri ulei de măsline
Opțional: iaurt sau smântână ori sos salsa
Preparare:
Într-o cratiță mică, pune la fiert apa, iar când începe să fiarbă, adăugă quinoa. Lasă focul mic și acoperă vasul, până ce lichidul se absoarbe și boabele de quinoa sunt fierte, cam 15 minute. Ia cratița de pe foc și amestecă quinoa cu o furculiță pentru a separa boabele.
Într-un blender, mixează morcovul până se toacă grosier, pune și boabele de fasole fierte și pulsează din nou până se toacă și acestea, apoi mută amestecul rezultat într-un castron. Adaugă și quinoa fiartă, pesmetul, ceapa verde, oul și condimentele. Din acest amestec formează câteva chiftele aplatizate pe care apoi le pui la prăjit într-o tigaie cu două linguri de ulei de măsline, la foc mediu spre mic. Le lași să se rumenească 4-5 minute pe fiecare parte, întorcându-le cu grijă cu o spatulă, apoi le scoți pe o farfurie întinsă.
Chiftelele de quinoa se pot servi cu salată de crudități și iaurt grecesc sau smântână ori sos salsa, fie pe lipii.
Salată cu quinoa și mandarine
Ingrediente:
1 Cană de quinoa fiartă și răcită
1 Cană de boabe fierte de năut
2 Căni de salată verde tocată
1 Cană de felii de mandarine (fiecare felie tăiată pe jumătate)
1 Cană de rondele de castravete
1 Ceapă roșie tăiată fin julienne
2 Linguri de ulei de măsline
Sucul de la jumătate de portocală
Sare și piper după gust
Preparare:
Se pun într-un castron mare quinoa fiartă și răcită, năutul, salata verde, mandarinele, castravetele și ceapa, se sărează și piperează, se toarnă sucul de portocale și se amestecă bine. La final, se toarnă și uleiul și se mai amestecă o dată, apoi salata se poate servi la masă.
Budincă de quinoa
Ingrediente
2 Căni de apă
1 Cană de quinoa
3 Căni de lapte
2 Banane foarte bine coapte
1 Linguriță de unt
1 Linguriță esență de vanilie
3 Linguri de zahăr
Un praf de sare
Preparare:
Quinoa se spală bine apoi se pune la fiert. Când apa dă în clocot se pune quinoa și se lasă la fiert circa 15 minute, timp în care mai amesteci în ea de câteva ori. Separat, pune într-un blender laptele, bananele, zahărul și sarea și amestecă-le bine până obții o pastă bine omogenizată. Amestecă această pastă cu quinoa, apoi pune-l la fiert la foc de intensitate medie. Când amestecul devine cremos și are consistența unei budinci, adaugă și untul și vanilia. Îți recomandăm să o mănânci cât este caldă.
Quinoa este un aliment sănătos care, contrar a ceea ce se spune că ce e sănătos nu e și gustos, este de fapt un ingredient savuros, din care se pot găti o mulțime de mâncăruri delicioase.